четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Натурален сибирски сапун за баня за коса и тяло

Best-seller, обичан и препоръчан от стотици руски/украински youtube-блогъри (и сестра ми), толкова отлаган и подценен продукт, че направо не мога да си простя: днес ще споделям за натурален черен сибирски сапун за баня, подходящ за коса и тяло, серия "Травы и сборы Агафьи" на "Рецепты бабушки Агафьи". Звучи натурално, нали? 


Черное мыло

Въпреки че е достъпен само в дрогериите в Украйна и Русия (държава-производител), не смятам, че е съвсем-съвсем невъзможно някой ден да се сдобиете с него. Просто го внесете в списъка си с евентуални покупки, ако една от тези дестинации Ви е на път. Just saying ;) 

Предисторията е, че, продължавайки да страдам от косопад (особенно при миенето), търсех възможно най-нежно почистващо и измиващо средство за коса. Това е то!

Инвестициите за последния ми шампоан на Biosilk (тук) не се оправдаха, така че реших да се поразровя из чекмеджета със запасите си след лятна ваканция в Украйна. Бях предубедена: да се мие коса със сапун? Все едно някой да ми каже, че 2-в-1 гел за душ+шампоан ще свърши някаква работа при миенето на коса:) Не, благодаря. 


Пробвах, и не съжалявам.

Черное мыло

Пени се изключително добре, достатъчно е да се разтърка между дланите символичното количество сапун. Което го прави много икономичен. Не знам, дали ще успея да изразходвам почти цялата си опаковка преди изтичане срока на годност :)

Като става дума за опаковката: прозрачна е, изключително изчистена, герметична, с педпазно капаче и истинско брезово листенце вътре (или две - за късметлиите), което може да се залепи върху капаче. Още при отварянето получавам маса удоволствие ;) Текстурата ми прилича на парафин, като лесно се измерва нужното количество (ако не Ви притеснява бъркане с ръце). 


Черное мыло для волос и тела


Свикнах към наличие на леки и почти задължителни за повечето шампоани парфюмерни композиции, така че оцених натуралния аромат на сапуна - бързо и почти напълно се изветрява от косата, позволявайки й да попие и задържи моя парфюм.

Достоинствата му са повече от едно: по мои лични наблюдения косата не се пресушава независимо от присъствието на ПАВ (позволявам си да сапунисвам и краищата)омазнява доста по-малко, загубата й при самото миене драстично намаля.

Черное мыло для волос и тела

Не се смятам за специалист по съставки и не гоня да купувам само био-, органични козметични средства, дори понякога нарочно избягвам да гледам състава, ако много харесвам продукта хах. Има само едно-две неща, които са нищо в сравнение с пълни с химия (дори и безсулфатни) шампоани и гелове за душ в банята ми. Става въпрос за ПАВ sodium laureth sulfate (поне не е в самото начало на състава, което говори за низката му концентрация, нали?) и консерванта Kathon CG. Присъствието на натурални пенящи се съставки не може да не радва! 
Даден продукт съдържа катран и чага от бреза (за съжаление, не намерих превод), което му дава необичаен черен цвят. Производителя предлага бял и цветен сибирски сапуни, но съм на мнение, че именно черният е най-подходящ за мазен тип кожа/коса, каквато е моя. За тялото също е добър, но го използвам предимно за коса - не знам, кога ще мога да се сдобия с нов.

В състава* може да се намерите 37 билки, намиращи широко разпространение в козметология и медицина, както и 

настойки от билки (ще подчертая най-ценни и познати съставки, полезни или често срещани от мен в средства за прижа за мазен тип кожа/коса)

Bidens Tripartita с високи терапевтични свойства и противовъзпалително действие.
Achitellea Millefolium  се исползва при грижата за чувствителна кожа.
Urtica Dioica (коприва) е рекордмен по съдържание на витамини и масла за коса и кожа.
Chamomilla Recutita пречиства, смекчава и успокоява кожата.
Salvia Officinalis тонизира и стяга кожата, намалява косопад.
Chelidonium Majus притежава противовъзпалително действие, успокоява раздразнена кожа.
Melissa Officinales интензивно овлажнява и тонизира кожата, придавайки й здрав и поддържан вид.
Pulmonaria Officinales съдейства на укрепване на корените на коса.

екстракти:

Pinus Silvestris оказва терапевтично, противовъзпалително действие. Това е антисептическо успокояващо витаминизиращо и укрепващо средство за кожа на главата и коса.
Arctostaphylos Uva Ursi е прекрасен природен антисептик.
Polugala Sibirica прави структурата на косъма еднородна, придавайки здрав вид от корени до краищата.
Inula Helenium (девясил - рус.) - руското название на билка говори за деветте сили, способни да се погрижат за нашата красота. Основните три: почиства пори, меко избелва и изглажда кожата.
Alnus Glutinosa Cone нормализира работата на мастните секреции, спира косопад и предотвратява появата на пърхут.
Rhodiola Rosea оказва изглаждащо действие върху кожата, почиства и я дезинфицира.
Evernia Prunastri има бактерицидно, протизовъзпалително действие и е източник на приятен аромат.
Usnea Barbata - природен антибиотик, оказващ обеззаразяващо действие на коса и кожа.
Picea Sibrica укпепва косъма, придавайки му здрав блясък.
Rhaponticum Carthamoides връща жизнената сила на косата.
Altaea Officinalis премахва възпаление в ролята си на природен антисептик.
Saponaria Alba Officinalis, Glycyrrhiza Glabra съдържат природни сапонини (пянообразуващи вещества, които меко и внимателно почистват коса и кожа)

няколко разновидности масла:

Cedrus Deodara - премахва раздражение и способства на бързо заживление на ранички. Укрепва косата и превентира косопад.
Daurica Soybean, Linum Usitassmum способства на активна регенерация на клетките на кожа и коса благодарение на повишено съдържание на витамин Е.
Hippophae Rhamnoides Altaika е чудесно терапевтично и подхранващо средство, способства на подмладяване.
Albies Siberika разглажда и стяга уморена кожа, има дезинфициращо действие.
Amaranthus Caudatus има подмладяващ ефект, разглажда и стяга кожата.
Arctikum Lappa - масло на репей - пълноценно подхранва и укрепва корени на косата, предотвратявайки загубата й, снижава риска появата на пърхут (любимо е и в чист вид ;)).
Rosa Canina възстановява клетките, подхранва, разглажда кожата, правейки я еластична.
Juniperus Communis е природен антисептик, което подхранва и овлажнява кожата, има приятен тънък аромат.

активни природни вещества:

Tar е традиционно народно средство срещу пърхут.
Ozocerite предпазва кожа и коса от изсушаване и вредни външни въздействия.
Propylene Glycol Chenopodium Ambrosioides - "пчелен прашец", високоенергетично вещество, стимулиращо ръст на нови клетки (всъщност, е потенциален алерген).
Inonotus Obliquus тонизира кожата, оказва антимикробно действие.
Larix Sibrica меко избелва кожата.
Petrolium Distilates има разглаждащо и антисептическо въздействие върху кожата.

* описанието се цитира от листовката, представена за информация на купувача от производителя

Цена: 80-100 грн. (~8-10 лв., в зависимост от курса)

Приятен подарък и опит, препоръчвам ;)

P.S. от 01.02.2015: след 1-1,5 месеца забелязах драстично изтъняване на коса, така че, за жалост, все още съм в търсенето на идеалния шампоан, който ще придава текстура и обем на косата ми. Продължавам да ползвам сапунчето само за тяло.

4 коментара:

  1. Ехх, как така да не може да се купи от България :( или поне да се поръча.. много тъжно! Иначе звучи повече от чудесно, ако разбера някой да пътува, със сигурност ще поръчам :) Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност, A Cup Of Teia Ted ме изненада с новина, че наистина се предлага тук онлайн: http://explorecosmetics.blogspot.com/
      Бих помислила 3 пъти - точно толкова, колкото е завишена цената :)
      Моя сапун ще изкара още най-малко до пролетта, а там ще намеря начин да се сдобия с нов ;)

      Изтриване
  2. Има го в България, дори в моя град, в магазин Берьозка, вече му се каня да го купяя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, видях, че имат Natura Siberika в ассортимент, но не попаднах на сапуна. Ще разгледам и за други неща, благодаря! :)

      Изтриване