сряда, 16 юли 2014 г.

Остров Хортица и комплекс "Запорожская Сеч"

Редкая птица долетит до середины Днепра. Пышный! ему
нет равной реки в мире.

Н.В. Гогол

Нарочно не го преведох това изречение - Време (и хора) не е отнело величие на тази река, напояваща богата украинска земя. Точно тук, на бреговете на Днепъра, в степта на вече потопена Велика ливада (Велики луг, луг (м.р.)=ливада) се е зародило украинското казачество, основи на национално-освободително движение и украинската държавност. 
Още от ученическите години, а после - университетски времена, когато избрах Хортица като туристически обект на проучване за една от дисциплините, канех се да посетя острова  - уникален природен и исторически комплекс. Най-накрая тази година нарочно планирах маршрута си по пътя към родния си град така, че да имам време да разгледам новооткрития комплекс "Запорожская Сеч" ("Запорізька Січ"), финансиран от металургическия гигант "Запорожсталь" - 10 допълнителни часа път във влака, невиждал ремонт от времето на разпадането на СССР, и съм на мястото, в град Запорожье...


Гледка от укрепленията към ДнипроХЕС

Хидроелектростанция "Днипро"

Третият по посещаемост туристически обект в Украйна, "Запорожская Сеч" посреща посетителите си със мощни укрепления и порта, отворена за туристи. Предлагат се екскурзии, но нямах никакво време да слушам неща, преразказани доста пъти по време на уроци по история в училището. Ще ви споделя накратко богатата многовековна история на това магнетично (и мистично) място.
Вход: 18 грн. (около 2 лв.)

Снимка - интернет
Разположен по средата на голям индустриален град – Запорожье – островът наброява няколкохилядолетна история: хора отдавна са открили и избрали това място за живеене. Дели течението на реката на Стар и Нов Днепър и е дълъг цели 12.5 км с ширина средно 2.5 км и се намира точно след вече потопени във водите на Каховско езеро опасните каменни прагове, дали име на града и целия регион. За съжаление, островът претърпява от влошаване на екология, непозволени строежи и затрупване с  отпадъци.

Това е последно пристанище на покорената от човека дива природа: климатът силно се отличава от континенталната част, което позволява доста редки и нетипични за региона  (и страната) видове растения и животни да съжителстват върху малката защитена площ на резервата. Преди години целият остров е бил покрит с гигантски дъбове - най-известен от запазените е вече почти пресъхнал 700-годишен Запорожски дъб. Според легендата, под клоновете му е писано така известно Писмо на запорожци към турския султан. 


Илья Репин "Запорожци" (1880-1891)
На острова са намерени поселения от III-II хил. преди наша ера, погребения на скити, тук е минавал водния Варяжки път и завоевателни шествия на скити, печенези, половци и кримски татари. Но най-много ни интересува епоха на украинското казачество – една от най-ярките страници в история на моя край. 

"Сечь" – казаческо укрепление с административни, стопански и жилищни строежи, обикновено разположени около църква. Казаческите укрепления е имало из цялото течение на Днепъра, включително на о-ва Малка Хортица, от края на XV век до 3 август 1775 г., когато Екатерина II с указа си е прекратила съществуването на Запоррожская Сеч.
Комплексът «Запорожская Сеч» е направен според устройство на вече изучени изоставени казацки поселения на точното място – Запорожския край е краят, където казацкия дъх и традиции все още виреят из безкрайните простори на украинската степ.
По едвам забележима пътечка се отправям към частта на острова, почти напълно запазила първозданния си вид. В трева и храстове наоколо усещам почти неуловимо движение на представители на местния животински свят бррр, но продължавам да следвам маршрута си :) Стигането от центъра на града с обществен транспорт не е трудно – почти навсякъде има табелки и указатели, но все пак успях да се почувствам изгубена.

Казацки конен театър предлага разнообразна программа представления с възможност за посвещение в казаци (за жалост, не успях да проуча повече на мястото), в комплекса се провеждат различни тематични фестивали и се поддържат маршрути по екопътечки – какво повече да иска един турист?
На 300 м се намира Музеят на украинското казачество, който не забравих да посетя - очаквах да видя чайка (казацката лодка), но не намерих този експонат... Явно тябваше да се отбия към Музея на древната навигация.

Служителите на работилници, облечени в традиционния казацки панталон - шаровари
Казаците са известни със съвършенно владеене на бойни изкуства

Автентичните украинските хатки (къщички) на фона на града




Реконструкция на църква Покрова Пресвятой Богородицы




Намисто=гердан
На влизане в спално помещение - куринь


Щаб на управлението
По посоката на вятъра - завоалирано название на тоалетна хах :)

Мальва

Корчма=механа





Била съм много пъти в Запорожье – голям, потискащ индустриален град с население почти 800 хил. души, развил се през последните 90 години. Не бих живяла тук никога. Но все пак усещам романтика от съветските филмови ленти, заснети в града още през 50-тте години. Спомени са това, което привлича туристи тук.

На мнение съм, че винаги, винаги можем да намерим специално място за уединение и размисли, за сближаване с природа и приобщаване към историята си - дори по средата на бетонните джунгли на големия град. Сигурна съм, ще още отсега се сещате за едно такова :)

2 коментара:

  1. Страхотна история, Женя! Прииска ми се и на мен да видя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Иска ми се да съм по-добър разказвач, но просто не можах да не споделя :)

      Изтриване