понеделник, 16 февруари 2015 г.

Ексфолиране на кожата на лицето с JorgObe и Konjac Sponge

Поносимост и реакция на кожата ни по време на толкова необходима стъпка - ексфолиация - са толкова различни, че едва ли има универсално решение за всички. Но знаейки нуждите си и търсения ефект, може не само да премахнем мъртвите клетки, но и да работим върху други проблеми: пресушаване, лющене, черни точки/запушени пори, неравномерен тон на кожата, разширени пори и други дребни, но досадни неща, които ни пречат да се радваме на отражението си.  

Съвсем разумно е да очакваме ексфолианта да изпълнява не само основната си функция, но и някои допълнителни - козметичните компании са направили много крачки напред в това отношение. Понякога ми се струва, че искам прекалено много... затова често се опитвам да комбинирам няколко ексфолиращи продукта за своя комбинирана, склонна към несъвършенства кожа. Избягвам да купувам скрабове с едри частици (черупки, костилки и др.), а с по-точни думи: не купувам! Ако сте с по-чувствителна (суха) или склонна към възпаления (мазна) кожа, съм сигурна, че ме подкрепяте - вместо чист и гладък релеф в 99% се получават рани и раздразнения. Ексфолиращи маски с измиване при мен имат същия ефект: дори минималното търкане причинява неудобство. 

Решение: отлепващи се пилинг-маски. 


jorgobe peel off mask


Пробвах няколко плодови варианта (не се сещам за марката) по време на пижама-партита с приятелки: това е чудесен способ да се пробват нови неща. Беше забавно, но нерезултативно :D
Подобни маски се предлагат в нормален размер и на сашета в доста дрогерии и аптеки, срещат се в каталозите на Avon/Oriflame, често ги слагат и в кутиите Pinks. Голям избор, без преувеличение. 
Желанието да се сдобия с черна отлепващата маска на JorgObe от официалния магазин на Makeupbuthow (от чиято страничка и научих за нея) беше по-скоро прищявка, затова се оказа в списъка ми с желания за Коледа. 
jorgobe peel off mask

Best-seller в северните европейски държави, марката предлага и 2-1 дълбокопочистваща маска/скраб, тестер на която са любезно сложили към  поръчката ми. В сайта може да разгледате подробно състава и друга полезна информация.
От месец и половина активно ползвам маската, а и наскоро се върнах към ексфолиращи гъбки. Чудесно работят заедно и по отделност: с гъбката третирам цялото лице всеки ден, а с маска - само Т-зоната 2 пъти седмично.

Това време е прекалено малко за крайната оценка, но мнението ми за маската е положително: след всяко използване виждам с очите си, как отпушва порите, особено около брадичка и носа, най-трудни за почистване зони. За невярващи - като доказателство в ръцете ви остава всичко, което сте искали да премахнете от лицето си. Неприятно, но факт. 
Применение: след разклащането - върху предварително почистено лице, според инструкцията строго в Т-зона (без да засягам участъци с дребни-дребни косъмчета - до челото и вежди, по бузи и т.н.).
Доста бързо се сгъстява, така че го правя, без да се бавя много. 
Ароматът е приятен, лек и се усеща през цялото време, докато престоявам с маската. 
Изчаква се между 10-25 минути, за да изсъхне напълно. Разговор, смях или активна мимика ще й пречат да се схване добре. Усещам минимално затопляне на кожата: предполагам, че това е реакцията за отваряне на порите.
Премахване: лесно е - с постепенно отделяне на маската. Еластична е, затова не опъва кожата, а се разтяга сама, ако се е схванала малко по-силно от обикновеното. Остатъците се премахват с тоник или лосион, след което смело може да нанасяте любимия си хидратиращ крем.

Цена: 49 лв.
Количество: 100 мл.

След дълбокото почистване порите остават разширени, а и няма никаква промяна в отделяне на себум: инвестицията смятам за оправдана, защото контролирам иначе така неизбежното замърсяване и запушване, без 100% резултат, разбира се. Защото някои процеси трябва да протичат не само външно, но и вътрешно.
В дългосрочния план имам много надежди върху продукта, ще update-вам поста с течение на времето. В сравнение с агресивните лепенки за носа срещу черни точки върши по-хуманно същата работа, но за повече зони (бузи, брадичка и челото). 

Почистващата гъбка - Konjac Sponge - се справя с нежно излющване на мъртви клетки от цялото лице, което мога да си позволя всеки ден (обикновено сутринта). Видимо изглажда релефа на кожата, а заради формата си меко почиства дори зоната до носа. 
Първата си гъбка получих в подарък (а после и купувах) от био-магазин "Шипка" в София - предлагат черна, зелена, розова, оранжева и неутрална съответно за акнеична, комбинирана, суха и дехитратирана кожа. Качвам едни стари снимки, които по случайност пазя от доста време. 


ексфолираща гъба за лице

Цената e 19 лв., които с всеки път ми се дават по-малко и по-малко, тъй като трябва да се подменя на всеки 2-3 месеца...
Корейска козметика и Ebay са отлично решение, подсказано от сестра ми: в момента ползвам Konjak Sponge на корейска марка Missha - тук (като цяло предлагат доста качествени неща). Не виждам никаква разлика помежду двата продукта нито в ефекта, нито в размера. 


почистваща гъба за лице

почистваща гъба за лице Missha

Цена: ~$5,39 (~10 лв.)
Последно си поръчах същата гъбка от Enzo за 7,9 лв - тук.
Съхранява се на сухо проветриво място: това, че се смалява при изсушаване, е съвсем нормално - малко вода ще й върне нормалния размер.

С тези две неща съм сигурна, че не наранявам кожата по никакъв начин, подготвяйки я към следващите стъпки. Отворена съм за други идеи и предложения, затова на спирам да се оглеждам за маската на Ahava, която се предлага в аптеки Subra. Ммм... :)

5 коментара:

  1. И двата продукта звучат страхотно.Хвърлила съм око на тази гъбка от известно време,май видях,че вече се предлагат и в ДМ.

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна публикация, отдавна търсех отзиви за маската :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси)) От самото начало бях твърдо решена да я пробвам, без да ровя много за отзиви. Дано е това, което търсиш ;)

      Изтриване
  3. Missha ме спечелиха през последните няколко години. Използвам техни маски с прополис, хуалуронова киселина и глутатион и се отразяват неверятно върху кожата ми. Определено едни от най-добрите в корейската козметика.

    ОтговорИзтриване