събота, 10 май 2014 г.

Когато битка с косопад се превръща във война

Това е историята на едно безгрижно момиче в битката му с косопад: със сълзи и страдания. Без излишни драматизации, с точни факти и полезни съвети :)

Ако и вие, като мен, сте се сблъсквали с този проблем, може да познаете развитието на ситуация във всичките й етапи: 

- начало: косата почва да пада под действието на стрес/външни или вътрешни причини/смяна на сезони - успявам да овладея косопада (иееей!); 
- неочаквано продължение: не веднага усещам, че почти спря да расте, не се обновява.
Финал: положителен (в моя случай). 
Вероятно, имало е сигнали, още преди да се влоши положението, но не ги разпознах - загуба на еластичност и блясъск, увеличаване на накъсването на косъма (вече не говорим само за краищата), намаляване на себума като нарушение на естествената себорегулация - първо се зарадвах, че не ми се налага да я мия толкова често. Напразно.

1. Борба с косопад

Вместо търсенето по аптеки на вълшебните шампоани срещу косопад (не вярвам, че има такива, честно), реших да се обърна към проверени народни методи. Природата е най-добър помощник - проверих рецепти маски за коса в интернет и няколко youtube-канала с тематични видеа: доста полезни се оказаха на elena864, ScienceBeautiful и 10eliss (за съжаление, канала й е затворен вече). 
От този период в арсенала ми се настаниха завинаги: шишенца с рициново, арганово и репейно масло, зехтин (най-обикновен extra virgin), портокалово етерично масло; периодично: масло от авокадо и кокос, иланг-иланг. 



Заложих на маски за коса с натурални масла: изискват търпение и постоянство плюс са доста индивидуални според тип коса/проблеми/усещания. Ако ми липсваше мотивацията, хващах огледало и си пусках клипчета с реклами на  Schwarzkopf - много удачно подбират модели. 

Защо репейно масло? Отдавна е известно със своето заздравяващо действие върху кожата на скалпа подобряване на кръвната циркулация, включително възстановяване на микрофлората му, профилактика и лечение на косопад и пърхут, укрепване на косъма в корени и по дължина с предпазване от накъсване. Със своя противовозпалителен и антибактериален ефект се прилага както за коса, така и за нокти, кожа. Чистото масло има доста неприятен аромат, но повечето производители се грижат за нас, потребители, затова обикновено миризмата е елиминирана от други допълнителни натурални съставки (коприва и т.н.).


Прилагане: Стопля се на водна пара и се слага в корените за минимум 1-3 часа. Най-разумно за мен е прилагането му върху мръсна коса, непосредствено преди миенето й.

За дължината се нанася базово масло: зехтин, авокадо или кокосово с 6-8 капки арганово (така е по-икономично). С добавяне на няколко капки иланг-иланг/портокалово етерично масло ще направите процедурата ароматно-приятна (~2-5 капки етерично масло срещу 1 с.л. базово).
Курс - 1-2 пъти седмично (за мазна коса/кожа - веднъж) в продължение на 2 месеца.
Ако ви пада коса при нанасянето на маска - това е нормално, така или иначе щеше да падне при разресване/стилизиране, но нямаше да е толкова явно.

2. "Събуждане" на косата 
Сменявам шампоан, балсам, четка за коса, почвам/продължавам с витамини. Не расте. Не е там причината - продължавам в търсенето си. Разбирам, че спечелих битката, но мога да загубя решаващо сражение за обема на косата си - време е за радикални мерки за събуждане на "спящи" фоликули на косъмчета. 
Това се постига със затоплящи маски: с коняк, водка, люти чушки, горчица, лук. 
Маската с горчица ми е любима - изпитана в действие. Полина е описала тази рецепта подробно, с любов и фотоинструкция тук. Няма нужда да се дублирам :) 


Снимка: PolinaSofia
Правим курсове на 6 месеца вече 2 години - пролетния курс миналата година изпуснах, но наваксвах с Rene Furterer Complexe 5 с цитрусови масла - действа доста енергизиращо за моя тип коса (склонна към омазняване). Има по-слаб ефект, но го има - останах доволна и от използването (слагаше се в корени за 15 мин преди миенето й), и от резултат. Може да се ползва в периоди между затоплящите маски.

За да се измият хубаво маслата от косата, ще имаме нужда от силен шампоан - сулфатен=пенлив е комбинацията, която търсим.  Тези, на снимката, са подбрани от личен опит. Безсулфатните шампоани, за жалост, не се справят, а ако успеете да измиете всичко, което сте сложили върху косата си, става неикономично (не познавам евтини и добри БС шампоани). 

Schwarzkopf


I Love Juicy от Lush с плодови ензими (манго, папайя, киви и ананас) е предназначен за измиване и дълбоко почистване на мазна коса (щом нашата е мазна от корени до краищата – 100% попадение) и се справя с измиването още след втория път. Има ефект на леко скърцане, обаче минава след ползване на маска.
Бюджетно: Schwarzkopf Moroccan Oil е произволен избор (може да е всякакъв сулфатен, според мен), но показва добри резултати – третото нанасяне е контролно, за да избегна неприятен ефект на неизмито масло в косата. Защото не изглежда приятно, повярвайте.
В спешен случай може спокойно да ползвате мъжкия шампоан (с позволение на половинката си, разбира се) – има по-силен измиващ ефект от тези за дамите. Напредналите споделят, че използват жълтък (по метод на бабите ни) – тук вече не мога да дам мнение, но определено ще пробвам.

Силнодействаща маска/балсам след шампоан е задължителна – любимата ми част :) Най-важната й функция в нашия случай – да затвори люспичките след ползване на шампоан без да омазнява косата, да й помогне да задържи всички полезни вещества, които вече е получила.

Macadamia Deep Repair Masque

Macadamia Oil Deep Repair Masque е любима и незаменима за мен както след обичайното измиване, така и след силния сулфатен шампоан (в този случай престоявам повече време). За 5-7 минути прави чудеса с косата! Ползвам я около 1 година, като я харесах по време на  маски на едно от пижама-партита ни при Полина (PolinaSofia). Последно си поръчах най-голямата опаковка (с безплатна доставка), която ще разделим със сестра ми - ще имам за цяла година хах. Цена за 250 мл - ~34 лв от Zlatnaribka.com
Бюджетно: отдавна ползвам и харесвам беларуска козметична марка Вiтэкс: маските им не са икономични в използването, но са в огромни опаковки и за доста символична сума. Колко символична - за по-малко от 10 лв взех 2 различни (~1 kg) в беларуския павилион на ВВЦ в Москва. Но Macadamia печели :)
Ако и вие имате любими маски – споделете! :)

Когато спирам маска с горчица, периодично ползвам за корените паста “Сулсена” с 1%/2% съдържание на дисулфид  селен. Комплексът нормализира функциите на мастната секреция в кожа на косата; съдейства в отстраняването на пърхут  и неприятно сърбене, в елиминиране на екзогенните токсини, разрушаващи корените на косата; оказва благоприятно въздействие върху укрепване и ръст, повишение на тонус на косата и предотвратява деструктивните процеси в зоната на ръста й (от опаковката). Прилагам  я в корените за ръст на косата и като профилактика срещу пърхут (да няма :D) 2 пъти седмично по 10-15 мин в продължение на 1 месец на всеки 6 месеца (понякога по-често). Ефекта виждам не само във корените и промяна в омазняването на коса, но и по дължината – става по-жива. Цена: до 2-5 лв в зависимост от концентрация.

Сульсена

Производителят посочва, че 2%-на паста е предназначена и за лекуване на пърхут, и за профилактика, а 1%-на - само за профилактиката. Производството е украинско, така че ако имате възможност, потърсете това бюджетно средство в локалните аптеки/дрогерии (не съм я виждала в България).


Лесни стъпки за здрава коса, които не следвах:

- здравословно, редовно, разнообразно хранене;
- витамини (чрез специфична храна или добавки);
- регулярен сън, минимум 7-8 часа на ден: работещ студент - кой каза, че има време да спи?;
- избягване стресови ситуации: сесия и държавен изпит, местене на нова квартира, търсене на нова работа - реших, че трябва да правя всичко наведнъж;
- защита от пресушаване: използване на средствата, които биха помогнали на косата да задържа влага за по-високата еластичност на косъма, особено при редовно използване на сешоар и преса;
- промяна грижата спрямо сезона;
- подходяща четка: ползвах гребен, който нараняваше косъма още повече - трябва да се подбира внимателно.

В момента косата ми продължава да пада, но се подновява постоянно - имам нова, "бебешка" коса. Трудна е за стилизиране, но не спирам да й се радвам хехе. Не беше лесно да запазя определена форма на прическа (кичурите са на различна дължина, особено до челото), затова от доста време съм постригана на черта - тове определено е изход за момичета, които са в процеса на възстановяване на косите. 


Ако страдате от алергии, задължително пробвайте всеки отделен ингридиент върху кожата си преди да започвате натурални маски. За радост, нямам никакви, затова ще екпериментирам с тях в бъдещето.

Смятам, че хроничния косопад или косопад след тежките заболявания може да се спре само с лекарската помощ. 
Важно е да помним, че природата винаги е надежден съюзник в битката ни с косопад :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар