понеделник, 28 юли 2014 г.

Изправяне на коса с преса - трикове и съвети


Снимка: PolinaSofia
Все още съм на вълна "коса" - този път искам да споделя дългогодишния си опит в изправянето на коса. Зариби ме една много добра приятелка преди доста време: от нея научих най-основните неща, за други питах консултанти и специалисти или опитвах на своя гръб.

Не че не харесвам естествения вид на собствената си коса, но понякога (често) ми се иска да изглежда по различен начин. Тъй като с къдрене не съм сръчна изобщо, практикувам върху нея изправяне. Избягвам да го правя със сешоар, за да не я дърпам повече от необходимото: ползвам керамическа преса само за заглаждане, понеже косата ми е по-скоро е бухнала/на леки вълни, отколкото къдрава.

Щом и вие сте твърдо решени да третирате горката си коса с преса редовно, трябва да се заредите с добър инструмент - най-добре керамична, с йонизация срещу електризиране, в никакъв случай метална! Тази част заслужава инвестиции: спестявате време и пари. Бих посъветвала да се избягват преси с подвижни/сменяеми части и приставки - според моя опит вероятност косъма да се заклещи е много по-висока. По-добре да се купи индивидуален помощен уред за нужния ефект.

Дори и да ползвате преса периодично, важно е да следвате няколко стъпки, за да не си развалите прическа и настроение (и вечерта, например).

Първо по възможност преглеждам прогнозата - уви, ако навън е влажно или вали, има огромна вероятност за постигане на обратния ефект. Ако искате прическата да е спретната, по-добре да се направи елегантен кок.

Правила и стъпки, към които се придържам:

  • още по време на миене на косата е добре да се сложи изправящ балсам с термозащита в него, особено ако се борите с упорити къдрици. Шампоани с ефект на изправяне не признавам особено, но много хора са на друго мнение;
  •  изсушавам косата до края и изчаквам поне още 10-20 минути: само по себе си изправянето е вредно, а върху влажна коса -  просто убийствено за структурата й;
  • внимателно разресвам косата с четка, а после и с тънък гребен - по-лесно ще продължи процеса с по-малка вероятност да се увреди механично;
  • нагласям температура на преса според типа на косата си: за тънка и фина коса се препоръчва изправяне под 160 градуса, средна - 170-180, груба коса - 190 и нагоре. При изправяне след 200 градуса бих казала, че съвсем не си я обичате косичката: лично мнение :) Цифрите са тези, които съм срещала в упътванията към уреди за изправяне от различни производители;
  • разделям я по зони - ненужната част събирам, за да не пречи: лекичко следвам от корени към краища (за да не губи прекалено много обем, малко приповдигам кичура), като не застъпвам особено близо към скалпа;
  • преди да правя допълнителни манипулации с косата (плитки и др.), изчаквам да се охлади първо, защото все още има вероятност да запази нежелателна форма.
Резултат :)
Редовно посещение на фризьор поне веднъж на 2-3 месеца е почти неизбежно - има щети от рода на посечени и изсушени краища, които се поправят само с ножица
С времето се научих да ги минимизирам, като внимателно избирам продуктите за ефективно изправяне и защита на косъма срещу термическа обработка: в момента се ограничавам със спрей и кристали, с които не ми се налага да променям основната си грижа за коса. През различни периоди пробвах най-разнообразни средства с термозащита, които ще споделя по-долу.

Балсам/кондиционер: ползвах Tony&Guy (неикономичен, не бих купила отново) и Lee Stafford Poker Straight: подменях го почти 2 години, но вече не можах да издържам нито специфичната му миризма, нито прекаленото изсушаване на коса след него - не е за редовно използване, но със функцията си се правяше добре.
Предлагат се в Douglas&Beauty Zone.

Маска: бих препоръчала Dove Heat Defense Therapy - миришеше страхотно, предпазваше от загуба на влага и еластичност, накъсване на косъма.


Спрей: тъй като се нанася без отмиване непосредствено преди третирането на коса с преса, ще му отделя повече място.И в двата посочени долу продукта присъства алкохол, но в Lee Stafford е на първо място в състава.

Не - Lee Stafford Flat Iron Protection Shine Mist донесен от Ирландия (цялата серия се продава в UK): безполезен и неефективен продукт. След използване на едно флаконче се разделих с няколко пръста накъсани краища, а и дължините също пострадаха от нехайството ми. Мислех, че в комбинация с кондиционера (често и без него) на марката спреят ще работи на 100%.


Lee Stafford термозащитен спрей

Обещание на производителя: "Happy protecting and shining". Оставах с впечатление, че се грижа за косата си: този продукт ми навреди с бездействието си. Не знам, в коя категория да го слагам - изпитвам не просто разочарование или досада, а отчаян хейт. В никакъв случай не бях happy, когато полуразревана (рядко ми се случва) седях на фризьорския стол. 
По случайност сестра ми прехвърли своя спрей преди доста време: след фотосесията отива в кошче, защото точно там му е мястото хах.

Миризма: непоносимо сладка, без отърване. Може да се ползва като hair mist, за аромат - единственото применение, което мога да му намеря :(

Да - CHI 44 IRON GUARD, препоръчан от фризьор. Ползвам второ шишенце и никога не съм съжалявала за инвестицията, тъй като е изключително икономичен, но успявам да го изхабя в рамките на 12 месеца след отварянето (срока на годност според производителя). Почти нямам посечени краища и посещавам фризьор когато сама реша да променя форма на прическата. Това се дължи на цялостната грижа, разбира се, но е важно продукта да си изпълнява функцията. 


CHI термозащита

Усещам леко "загрубяване" на коса след използването на спрея, без утежняване. Нямам забележки, препоръчвам с две ръце.
Миризма: приятна - нито дразнеща, нито натрапчива.

250 мл ~25 лв.

И последна стъпка са кристали. Краищата винаги страдат най-много след всички видове третиране и имат нужда от овлажняване и заглаждане на люспичките, за да се постигне ефекта на гладка коса. 


Alfaparf кристали

Alfaparf кристали

Semi diLino Diamond на Alfaparf с екстракт ленено семе - пак препоръчан от специалист. Икономичен и незаменим: 50 мл ми стигат за по-малко от година. Купувах го няколко пъти от оторизиран салон-представител на Christian Of Roma в България (получих много любезно обслужване), тъй като официалния вносител не работи с частни лица. Наистина удължава ефекта на изправяне до следващия ден и заглажда краищата дори в условия с висока влажност.
50 мл ~23.5 лв.
Може да се намери и в ZlatnaRibka

Почти пропуснах най-важното: добре овлажнения косъм е по-лесен за изправяне, а и задължително трябва да компенсираме загубата му на влага след манипулациите ни с преса&маша. Точно заради това се сдобих с козметично олио за коса и почнах домашни маски с чисти масла - лесно може да проверите за подходящи такива за своя тип коса.


Не пропагандирам в никакъв случай излишни намеси в природата ни, но ако го правим, да го правим разумно, с по-малки щети. А и е приятно понякога да се чувстваме като тази Пепеляшка. Надявам се да съм била полезна ;)

            

Няма коментари:

Публикуване на коментар