събота, 9 август 2014 г.

Боянска църква - Национален исторически музей

Получавам известно удоволствие да посещавам музеи, галерии, природни и антропогенни забележителности - най-вероятно, идва от университетските времена и подхода на преподавателите ни по специалност "Туризъм" в Софийския университет: да виждам означава да зная. За мястото, където съм родена, живея или се намирам в момента; да следя историята не само от учебници (пренаписват се все по-често) и мемоари на участниците й, а и от предмети-съвременници на определени важни /и не толкова/ събития в живота на един народ/страна/град. 
Определено присъства и спортен интерес да посетя всички места от 100-те национали туристически обекта в България. Планинските върхове ще ги оставя за после, много после :) Забележителните места в България са определено повече: не е нужно да се ограничаваме с този списък.

Вьпреки че сама все още се чувствам като гост в София (особено като стъпя в Люлин хаха), от време навреме ми се налага за кратко да стана екскурзовод за гостите ми. С удоволствие бих ги пратила на Free Sofia tour, но не всички интересни места се намират точно в центъра.

Бояна


бояна
Всъщност, си беше приключение да стигнем там с градски транспорт. Първата стъпка - Национален исторически музей, намиращ се в бившата резиденция на Тодор Живков в Бояна. 
От спирката към музея ни упъти местен жител от квартала, с малък исторически екскурс към съветското минало на България в негово изпълнение :) Обичам да говоря с местните - те носят и споделят спомени, които никога няма да намерите по музейните експозиции.


национален исторически музей


национален исторически музей


национален исторически музей

национален исторически музей

национален исторически музей


национален исторически музей

Официално музеят заема тази сграда от 1998 г., доста живописно разположена подножието на Витоша. Постоянните експозиции от праисторията до Трето Българско царство са доста добре подредени във времето, но последните няколко са разбъркани и заемат видимо по-малка от нужната площ. Има и предмети, принадлежали на царското семейство: добре запазени, но малко на брой. За сравнение, само Оръжейната палата в Москва събира огромно количество предмети на царския и църковен бит (файтони и екипажи, сватбени и коронационни царски рокли, скъпоценни съдове и дипломатически подаръци, църковни книги и икони) и представя само малката част, минала чрез революции и ловци на съкровища.
Естествено, не очаквах да видя яйце Фаберже в най-новите зали, но...  Входът е 10 лв, да не забравяме. Прашната атмосфера в музея някак си не поддържа интерес към историята, но търпеливо издържахме и това изпитание. 

Една от най-интересните - частна колекция на дипломат "Димитър Станчов"  дава точна представа за живота на българска елита през годините на становление на държавата. И модата :) Тази част точно липсва в етнографския музей в София: обикновено може да наблюдаваме само традиционните носии и т.н. Русенския музей е щастливо изключение: имат чудесна тематична стаичка (fancy, бих казала) с експонати от XIX-началото на XX век. 
Работно време може да проверите в музейния сайт
Билет за възрастен: 10 лв; студент/ученик: 1 лв; комбиниран билет за музея и Боянска църква за възрастен: 12 лв (валиден 1 месец).
Адрес: ул. „Витошко лале“ 16
Може да се стигне с кола или автобус №72.

Боянска църква - от години обещах на майка ми да я посетим. Един от най-приятните моменти в разходката ни. Още докато стигнахме, изсипаха се 2 автобуса с корейски (така мисля) туристи. Капацитета за посещение на църквата е 8 човека за max 10 мин, така че веднага си представих безкрайното чакане. За щастие или не, те не се интересуваха от вътрешността на музея, а по-скоро от тоалетна и снимки в градинка :)


боянска църква

боянска църква

боянска църква

боянска църква

боянска църква

Една от най-запазените средновековни църкви в България от края на X-началото на XI век, тя се намира под егидата на ЮНЕСКО. Допълнена с конструкции през XII-XIII и XIX вв., църквата е отворена за посетители на 2006 г. след продължителна реставрация. Имах възможност да видя розписи от XIII до XIX век - според изследователи, всички изрисувани по стените 240 образа са били направени от местни жители. Всеки образ носи емоция, която запълва вътрешността на малката музейна конструкция: радост, смирение, удивление, умиление, скръб. Емоции, които се усещат от посетителите.

Ивановските скални църкви до Русе също имат много запазени розписи, но са по-трудни за посещение, а екскурзоводска беседа в църква "Света Богородица" е най-добрата от тези във всички музеи в България, в които съм стъпвала.

Ескурзовода ни в Боянска църква беше приятна жена, дори се опитваше да води беседата на руски (от сърце я благодаря за усилията). Като местен жител, тя ни запозна и с някои особености в строителство, разположение и опазване на църквата, ролята й в история на селото през години.
Направихме посещение с комбиниран билет. Вход за възрастни: 10 лв; студенти: 2 лв.
Адрес: кв. Бояна, ул. „Боянско езеро“ №3.
Може да се стигне с кола или автобус №64.

Национален исторически музей се включва в Нощта на музеите всяка година, но е по-добре да се разгледа всичко на спокойствие, без навалица. Понякога осъзнавам, че посещение на подобни места, освен евентуална професия, ми стана хоби, малка възможност за отпускане след офисната работа и презареждане на мозъка. Скучното ми хоби :D
Дали да посетите тези музеи, ще решите сами, иначе ще се радвам да споделяте други интересни места в София (извън 100-те обекта) ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар