вторник, 10 юни 2014 г.

Из Югозападна България - Мелник и Сандански

Най-топлото кътче в България, югозападната част на страната е прочута с природата си и минерални води. Докато планирахме кратката си спа-почивка със сестра ми, Сандански беше номер едно във списъка, а прогноза за времето ни помогна да разрешим спора с избора на дестинацията. 
Нощна гледка от хотела към Сандански
Прогнозата не беше никак слънчева и многообещаваща - използвахме един от най-мъглявите и дъждовни дни за разходки из околностите, като успяхме да стигнем само до Мелник: посетихме най-малкия град в страната с живописни къщи и улички и потресаваща гледка към Мелнишки пирамиди. 







Музей на виното
Като истинския турист (ох, колко обичам да нося раница!), при посещение на ново място обикновено търся най-високата точка, която физически мога да стигна. Сигурно, произлиза от трудностите ми с ориентиране в пространството. В Мелник с население с под 400 души това може да е излишно, но все пак последвах правилото си за по-хубава гледка към града и пирамиди - от главните улички стигнахме до възвишение в центъра на града с възстановявани стени и основи на старите къщи, с малка църква. Табелката не съдържаше вразумителна информация, но след изкачването успяхме да видим...




Мелнишки пирамиди


Мелнишки пирамиди

Задължително се заредете с водичка :)

Решихме да приключим разходката с посещение на Кордопулова къща - най-голямата възрожденска къща, построена през средата на 18-ия век, част от 100-те национални туристически обекти. Вход: 3 лв, свободно снимане.

възрожденска къща

възрожденска къща

възрожденска къща

възрожденска къща



Асистентката ми за снимки :)
Нямаше почти никакви туристи, но натрапчивост на персонала ни попречи да разглеждаме на спокойствие: просто напуснахме музея, без да се отбием към винарска изба за дегустация на вино.
На връщане обаче се подсладихме с домашно сладко от боровинки и мед от липа :)

P.S. Повечето снимки са направени под чадъра хах. Приятно гледане/пътуване!

2 коментара:

  1. Прекрасен пост, такава красива природа! Обичам такива места <3
    Поздрави от http://la-foienvous.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Така опознавам България - прекрасна и безкрайно гостоприемна :)

      Изтриване