петък, 21 февруари 2014 г.

По пътя към идеалния маникюр

Всяка от нас има свои малки трикове за грижа за външния си вид, включително и за ноктите - те са неразделна част от имиджа ни и общата визия, образ. Имаме цяла армия помощници: ножички, пили, средства за нокти и кутикула, основи и топ-лакове и т.н. 


Radiant
Ще споделя няколко правила, към които се придържам в маникюра, както и средствата, които ползвам. Нямам много свободно време през седмицата, затова ако се лакирам, то е за минимум 5-7 дни (разбира се,в зависимост от повод, настроение). 


За мен няма компромис: ако лак/основа/топ-лак не се справят  със задачите си, някой друг продукт заменя мястото им. Имам лакове, ползвани само веднъж, които никога няма да сложа пак - неудобна четка, неиздръжливост, прекалено течна структура, дълго съхнене са най-честите причини на прехвърлянето им в пасивен резерв :(
Голямото разнообразие на пазара понякога ме хвърля в информационен шок, но с времето и опит, споделяне с приятелки и ровене из интернет/beauty блогове се осмелявам да направя избор. Понякога успешен, понякога не.
Да кажем, фрази на консултанти в козметични магазини от рода на "Страхотен продукт, и сега съм с него/много ми помогна!" при последваща демонстрация на собствени нокти (коса и др.), вече не са способни да ме склонят към покупка след неприятен опит със защитна основа на Mavala - най-безцелно изхарчени 18 лв в живота ми :( 

И... почваме от самото начало.
Оформянето на плочка може да се извърши дори със най-обикновени пили (само да не са метални!), ножички (при разслоени нокти): от доста време ползвам пила с диамантено покритие и по-фина - за полиране. С кожичките се справям лесно с помощта на Instant Cuticle Remover гел на Sally Hansen, както вече споделях тук

На основата на Radiant Nail Fortifier (10 мл~12-15 лв) не изневерявам вече няколко години, едновременно е и заздравител за нокти. По-скоро обратното - главната му цел е заздравяване, но точно ролята му на основа оценявам най-много. 




Radiant
Radiant Nail Fortifier

Определено влияе върху трайността на маникюр и спомага на лака да се закрепи по-добре. Посочват, че плочката няма да се оцветява дори при използване на тъмна палитра лакове. Да кажа веднага: не е така. Оцветява се и още как, но го приемам спокойно. За разнообразие взех Ridge Filler на същата марка за запълване на неравности на нокътната плочка (имам нужда, да), но не съм стигнала до тестване - старото шишенце все още не свърши след почти 4-6 месеца активно ползване.


Топ-лак! Най-вълнуващата част, защото каквито декорации и да се сложат, трябва да се закрепят; колкото и да е скъп/траен/бляскав лак, нуждае се от покритие. Използвам Seventeen Top Shine Supreme (12 мл~9 лв.) - дългогодишен и незаменим помощник за бляскав завършък. Изсъхва върху ноктите за минути и ми позволява да се занимавам с други неща почти веднага след лакирането, вместо да седя като сфинкс 1 час. Ползвала съм и друг топ-лак на Seventeen, но този с по-плътна четка ми допада повече.


Seventeen Top Shine Supreme
Seventeen Top Shine Supreme

Тези 2 средства база/топ-лак отлично работят заедно, позволяват да нося ефектни и дори не много трайни лакове по-дълго, да постигна потресаващ ефект при декорации или рисунки върху ноктите. Може би комбинацията не е много бюджетна, но пък докато ги имам тях, не виждам смисъл да се хвърлям върху по-скъпи и професионални марки. Вероятно, след времето ще искам повече, но засега съм безкрайно доволна. И двата средства бяха закупени в различни магазини по съвет на консултант-продавачи (голям късмет!:)). 


Radiant Nail Fortifier


P.S. Малки трикове и правила: 
- обезмазняване на нокътна плочка преди лакиране за по-висока трайност (не е тайна, знам:));
- задължително използване на основа (освен малки изключения), особено за тъмен цвят или труден за нанасяне лак;
- при липса на достатъчно време нанасяне само един слой лак (някои лакове Orly или светли, пастелни цветове, например);
- при напукване на лак (при мен постоянно се случва на 3-4-ия ден заради меката нокътна плочка) покриваме с нов слой топ-лак. Важи и за лятна ваканция: при контакт с пясък и солена вода маникюр губи блясъка си, появяват се драскотини, лесно заличаващи се с допълнителен слой топ/безцветен лак;
- ако няма начин лак да изсъхне веднага, оставям топ-покритие за следващия ден/сутрин - така лесно ще се прикрият отпечатъци от коса, тъкани (дрехи или постелно).

Няма коментари:

Публикуване на коментар