неделя, 3 май 2015 г.

Енергизираща терапия срещу косопад: Amethyste Professional и Davines

Предварително подготвих грижата си срещу сезонния косопад: продължавам да залагам на природните средства, но този път реших да дам шанс на професионални марки, посъветвани от фризьор. Косопадът продължава да е първия признак, че организма ми се нуждае от повече сън и почивка, психологическо и физическо разтоварване. 
Тъй като всички терапии за коса, на които я подлагах, бяха с отмиване, оцених възможност да пробвам интензивен лосион (подходяща консистенция за моя тип мазна коса) като важното условие беше да не утежнява и не омазнява корените. 


Цел - гъста, плътна и обемна коса

Но да почнем от началото: отскоро проблемът при мен е не само косопад, но и отслабване на косъма, изтъняването му. С помощта на фризьора спрях върху професионални продукти за решаване на проблема си: енергизиращ лечебен шампоан Davines и лосион Amethiste в ампули. Средствата се препоръчват в случаи на косопад и изтъняване на косъма, а степента на въздействието на ампули зависи само от честотата на употреба им. 

Davines шампоан

За профилактика на косопад с Amethiste Stimulate Hair Loss Control Intensive Lotion: 2 пъти седмично след използването на енергизиращия шампоан. Направих курс 6 седмици - достатъчна е една опаковка. При по-сериозни проблеми, според опътването, лосиона се прилага 3-4 пъти седмично в рамките на интензивна програма в продължение на 8-11 седмици, след което се преминава към поддържаща фаза (2-3 пъти седмично). 


Amethiste Professional лосион

Според производителя, благодарение на Planoxil RG в състава си продуктът повлиява върху растежа на косъма, помагайки на бързото му преминаване от телогенна към анагенна фаза ръст, увеличавайки дълбочината и размера на фоликулите. 
Тъй като според различни източници, само 10-15% косата ни се намира в телоген (фазата на покой, обикновено е до 3 месеца), като по-голямата част от изгубена коса също се намира в тази стадия. Според тези скромни калкулации, ефектът след 6-седмичния курс няма да е забележим, затова очакванията ми са насочени кьм намаляване на косопад и уплътняване на косъма: в момента е много тънък и труден за оформяне. 

Применение: след като премахнете накрайника на ампулата (става много лесно и без жертви дори при мен), лосиона се нанася с удобен гумен апликатор върху скалпа, докато косата е още влажна. Разтичането е възможно, ако не успеете да втриете течност в кожата почти веднага. След което тя видимо се зачервя, появява се леко парене (неудивително - спиртът е на второ място в състава), а след задължителен лек няколкоминутен масаж на скалпа може да ви се стори, че косата направо се движи :D Подобно чувство изпитвах след горчични маски. 
Ще направя кратко отстъпление - колкото и да обичам тази маска, чувствителността ми към съставките нараства всеки път, като някой ден имам опасение да си изгоря косата. Затова спирам върху по-щадящи козметични/лечебни средства.

Състав: Aqua (Water), Alcohol Denat. Butylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Panax Ginseng Root Menthol, Hydrolyzed Keratin, Imidazolidinyl Urea (доколкото разбирам, възможен алерген), Citric Acid, Panthenol, Propylene Glycol, Citronellol, Geraniol, Limonene, Hexyl Cinnamal, Linalool, Parfum (Fragrance).

Цялата процедура ми отнема до 15-20 минути, без да бързам. След това веднага почвам с обичайната си рутина за сушене/оформяне на косата (задължително слагам олио или серум за краищата, защото спрях да ползвам балсами). Лесно, нали? Огромен плюс виждам в приятна, недразнеща парфюмерна композиция.
Цена 12 ампули: ~40 лв.

Процедурата е по-действенна, когато скалпа вече е загрят с помощта на енергизиращ шампоан. Дали е на същата марка, или друга, решавате вие. Продължавам с шампоан Davines за микроциркулацията на скалпа за още 2 седмици - взех и двата продукта заедно, за да работят в екип.


energizing shampoo davines

Пени се добре, но измиващия му ефект е доста слаб - за краищата използвам друг шампоан, за да се премахнат следи от всички стилизанти. Оставям лечебния шампоан за няколко минути върху скалпа, леко го масажирайки. Почти веднага се усеща затопляне, но без зачервяване. 
Цена 250 мл: ~19-23 лв 

Смятам за необходимо прием на витамини и хранителни добавки - март месец приключих с 3-месечния курс Мерц, а в момента пия обикновено рибено масло в капсули (обикновено го правя 2 пъти годишно).

След приключването на курса ще споделя накратко първите си впечатления
- получих толкова желаем контрол над омазняването - в момента не е толкова безобразно, но продължавам да я мия със същата честота;
- значително уплътняване на косъма;
- нормално (контролирано, бих казала) ниво на косопад, а вече сме април!

По време на курса ми се наложи да пия антибиотик в продължение на 1 седмица - последствия за косата при мен винаги са катастрофически: не можех да се среша чак, затова се разделих с няколко пръста дължини... Няма как този факт да не повлияе върху резултата, но все пак съм настроена положително: ще добавям допълнителни отзиви към публикацията.


Тук може да разгледате страницата/видите контактите на Роман Каравлан, страхотен професионалист, с чиято помощ избрах и закупих посочените продукти: http://mysalonsofia.com/ ;)

2 коментара:

  1. Полезна публикация, Евгения! Благодаря! Имам два въпроса: 1. Лосионът/ампулите се слагат и масажират без отмиване ли? Поне с такова впечатление останах.; 2. В аптеките ли се продават?
    Мерси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, лосионът е без отмиване, закупих го от момчето, чисто контакти оставих най-долу. А шампоана го намерих после и в Ремедиум. Задължително ще посоча всичко това и във публикацията, защото изглежда, че пропуснах най-важното...

      Изтриване