неделя, 3 април 2016 г.

Идеи за разходки: парк Врана, София

Тези дни са особено слънчеви и топли, което означава, че най-накрая се разделих с дивана и мисля да ви споделя едно чудесно местенце за разходка през почивните дни: семейно или  просто в компания на екскурзовод.

От май 1992 дворецът "Врана" е обявен запаметник на културата от национално значение, а от 8 юни 2013 парк-музей "Врана" е отворен за посетителите през събота и неделя: това е прекрасно място за разнообразие от ежедневието ви и разходка в покрайнините на София.

дворец врана
Задния двор на двореца

Къде: паркът заема площ от 1 кв. км. и се намира до Цариградско шосе. За момента главния вход от към шосето е затворен, а за посетителите се използва входът от страната на стопанството "Врана" - може да видите карта на официалния им сайт тук
Кога: събота и неделя. Касата работи от 10:00 до 16:00, като посетителите трябва да напуснат територията на парка до 17:30.
Как: може да се стигне до мястото с личен автомобил (разполагат с малък паркинг пред стопанството) и с градския транспорт - през уикенда от площад Орлов мост на всеки час тръгва автобус номер 505, който спира пред сегашния вход, и постоянно - с крайградските автобуси 5, 7 (спират от страната на Цариградско, след което има 7 минути вървене по малка пътечка). Може да разгледате разписание и маршрута на движението им в официалния сайт на общината тук.
Цена на посещението е 5 лв. за възрастни, 2 лв. за деца между 7-18  години и безплатно за пенсионери и деца под 7 години. Действат семейни билети и предложения за групи - може да ги видите тук (цените са актуални към момента на публикацията).


дворец врана
Главния вход
Чух за това място отдавна по време на Sofia Free Tour (понякога се разхождам да послушам екскурзовода заедно с туристи хохо), и точно този уикенд сестра ми настоя да прекараме общия ни почивен ден в парка.  Беше най-доброто възможно решение за разходка на спокойствие - в Борисовата градина по същото време имаше мнооого повече хора :)
Пътят с автобус 505 от Орлов мост ни отне 20 минути, което ни позволи още от влизането си да се присъединим към екскурзовод с малка група (в продължение на беседата тя се разрастна почти тройно). Екскурзоводското облужване е безплатно, разходката продължава 1 час и се води от млади ентусиасти - ще ви насочат към тях още на касата. Сградите на двореца, ловна къща, конюшни и други допълнителни съоръжения са разпръснати из цялата територия: посетителите имат достъп само до оранжерията, която е с работно време до 16:00.

парк врана

парк врана
Една от първите запазени сгради на територията на парка

парк врана

История на строителството на двореца и планирането на парка е интересна и си заслужава да се запознаете с нея сами или с помощта на екскурзовода. Паркът е планиран и заложен от преди почти 100 години: тук са представени повече от 400 вида растения (според гида - 800), някои от тях са нетипични, ендемични или просто изключително редки за страната. Дворецът е в процеса на реставрация, но и за момента е перлата на целия комплекс. Неслучайно е използван за финална сцена на холивудската картина "Eliza Graves" с Кейт Бекинсейл, Джим Стерджес и Бен Кингсли. 

Препоръчвам първия час на разходката да е с гид, тъй като може да подминете най-интересни неща, или пък просто да заскучаете - има много табелки за направление, доста растения са със закачени описание и информация за произхода им, но някои от тях се намират извън достъпа на посетителите, и трябва да им се любувате от далеч. Пътеките са оградени с цел опазването на растенията и самия ландшафт (алпинелиум). На всяка крачка се отваря чудесна гледка, а на всеки две се намира по една пейка, за да може да й се насладите. Шума от шосето се чува, но много слабо, което не ни попречи на разходката. Доколкото разбрах, животните се толерират, обаче зависи от размера и характера на кучето ви. Пътечките са равни, но само главната алея от централния вход към двореца е асфалтирана - няма да е много приятно след или по време на дъжда, тъй като почти няма къде да се скриете.

Останах очарована и мисля да поканя тук гостите, които от време на време ми правят посещение: препоръчвам да заведете познатите си - със сигурност ще им подобри цялостното впечатление от града. Няма да видите каскад от фонтани, както в Петергоф, например, но парка безспорно има свое очарование. Ще се върна тук по-късно пролет и есента, за да го видя във всичките му цветове. От време на време ходя в Ботаническата градина към Софийския универститет, което е една малка инжекция добро настроение и медитация сред природа, дори да е подчинена на човешката мисъл.

Снимките са направени с телефон, но се надявам да предадат атмосферата. Пожелавам ви повече приятни и слънчеви разходки в добра компания!


2 коментара:

  1. Мерси за супер яката идея за разходка :) Тъкмо се чудех къде ходи този автобус 505.
    Girl's Temptations

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много приятно мястото, няма да съжаляваш. След седмици, като цъфне всичко, ще е приказно. Хах, вече има лепенки по автобуса за ориентиране на пътници ;)

      Изтриване